Past uw organisatie al ‘Lean’ toe?

Lean

Lean in a nutshell

Nee, dit is geen beautyblog of een toespeling op de hashtag #fitgirl. Er waren nu eenmaal geen goede, gratis, rechtenvrije plaatjes die naar voren kwamen op de zoekterm LEAN. Dus dit beetje naakt moet je nu overhalen om verder te lezen en uit te vinden wat het dan wel betekent. En wat ik nog meer doen naast ‘control’ (zie hiervoor mijn vorige blog: link).

Toch verwijst dit plaatje wel degelijk naar de term ‘lean’. Lean betekent namelijk onder andere slank/mager; het is er onder andere op gericht om processen en organisaties te stroomlijnen en ‘slanker te maken’.

‘Lean’ is helaas een beetje een besmet woord bij mensen die niet helemaal weten wat het inhoudt. Het wordt vaak namelijk als wondermiddel een organisatie ingefietst en wordt tevens gebruikt als verkapte vorm van bezuinigingsmaatregelen. Dit is erg jammer omdat het dat niet is en het gedachtengoed van ‘Lean’ – wat het dus is – in iedere organisatie toegepast kan worden en van toegevoegde waarde kan zijn.

Lean kan namelijk leiden tot efficiëntere processen, minder niet-waardetoevoegende activiteiten, minder verspillingen en meer tevreden werknemers. Maar nog belangrijker: tot (aanzienlijke) besparingen voor de organisatie en meer tevreden eindklanten! De klant staat altijd voorop!

Een praktisch voorbeeld:

Na analyse van een productieproces wordt geconstateerd dat er voor een bepaald werkstation erg hoge voorraden liggen om verwerkt te worden (= verspilling). De werkstations hierna staan vaak stil omdat ze op het station ervoor moeten wachten (= verspilling). Daarnaast wordt er met batches gewerkt; een schakel gaat pas aan de gang wanneer er 10 stuks zijn aangeleverd.

Als oplossing wordt de batchverwerking vervangen door stukproductie. Deze oplossing leidde in dit specifieke geval tot aanzienlijk lagere tussenvoorraden en een afname van de totale procestijd met meer dan 30%! Prima resultaat voor zowel organisatie als klant! Win-win!

Maar ‘lean’ kan ook heel simpel betekenen: het herinrichten van een kantoor of werkplaats zodat dingen die vaak gebruikt worden dichterbij liggen dan dingen die bijna nooit gebruikt worden. Een stuk efficiënter dus!

Lean is in feite niet meer dan ‘gezond boerenverstand’.

‘Kan iedereen dus de ‘Lean’-methodiek toepassen?’ Absoluut!

‘Is dat verstandig?’ Absoluut niet!

Er zijn niet voor niets opleidingen voor om met de systematiek om te leren gaan. Lean-projecten vergen een bepaalde structuur en logische volgorde. Het bestaat uit vaste stappen die allemaal even belangrijk zijn maar vooral niet vergeten of overgeslagen moeten worden.

Daarnaast zijn lean-projecten vooral mensenwerk en krijg je ook regelmatig met weerstand te maken. Hier leer je ook mee omgaan in een opleiding om uiteindelijk samen de gestelde doelen te bereiken.

Bent u geïnteresseerd geraakt in de lean-methodiek? Of heeft u een project/proces waar winst te behalen valt maar u heeft (nog) niet de juiste persoon gevonden om dit aan te pakken? Schroom niet om contact op te nemen! Wellicht kan ik iets voor u en uw organisatie betekenen!

Kijk ook eens op de dienstverleningspagina waar nog meer of Lean en Six Sigma staat vermeld!

  • Teun

06-51897246
contact@inniti-interim.nl

Top