Het interimmer-schap: mijn ervaringen in het 1e jaar

Mijn jaarcijfers over mijn 1e jaar als interimmer (2018) zijn afgerond. Ik moet zeggen dat ik erg tevreden ben met hoe het eerste jaar heeft uitgepakt. Uiteraard is dit niet de belangrijkste reden waarom ik voor mezelf ben begonnen, maar het helpt uiteraard wel.

In dit blog wil ik de lezer graag meenemen in hoe het 1e jaar mij is bevallen en wat mijn positieve en minder positieve ervaringen zijn geweest. Wellicht heb je er iets aan wanneer je zelf overweegt om deze stap te maken.

Teun_Inniti_Interim

Vrijheid

Één van de belangrijkste redenen waarom ik als interimmer ben gestart, is de vrijheid om je eigen opdrachten te kunnen kiezen en om zelf te kunnen bepalen wanneer je wel of niet werkt; waar je werkt en tegen welk tarief je werkt.

Eerlijkheid dient te gebieden dat deze keuzevrijheid in het 1e jaar zeer beperkt is geweest. Wellicht had deze groter kunnen zijn maar je bent in het begin maar gefocust op één ding: je eerste opdracht binnen halen. De locatie van de opdrachtgever, het uurtarief en de werktijden zijn dan iets minder relevant.

De eerste paar jaar zijn bovendien cruciaal voor het vestigen van een goede naam voor jezelf. Ondanks dat er momenteel veel financials de stap naar het zzp’er-schap zetten, is het een kleine wereld waarin je het erg van je netwerk moet hebben. Het is daarom erg belangrijk om eerst een goede naam te hebben voordat je kritisch gaat zijn over welke opdrachten je wel of niet aangaat.

En toch heb ik nu tijdens het schrijven van dit blog twee weken vakantie, die ik zelf in heb kunnen plannen. Dus enige mate van vrijheid begint er al te komen.

Eigen ontwikkeling

Een andere reden waarom ik voor mezelf ben begonnen, is mijn eigen ontwikkeling. Ik wil graag bij veel soorten bedrijven in veel verschillende branches een kijkje in de keuken nemen om daar zelf veel van te kunnen leren. Een mooie bijkomstigheid is dat je ook erg veel leuke, nieuwe mensen leert kennen.

Dit geldt absoluut voor het afgelopen jaar. Ondanks dat ik drie opdrachten hebben mogen uitvoeren binnen slechts één groep (Faber Halbertma Groep) heb ik de verschillende bedrijfsonderdelen leren kennen en veel leuke, hardwerkende mensen mogen ontmoeten. Van deze collega’s heb ik veel mogen leren over pallets, pallet-pooling, over de mensen zelf en de systemen waarmee ze werken. Erg interessant en waardevol.

Binnen mijn opdrachten heb ik veel vrijheid gekregen om zaken op te pakken die verbeterd konden worden. Daarnaast heb ik een halfjaar leiding mogen geven aan 9 FTE wat voor mij een ontzettende leerzame ervaring is geweest.

Six Sigma

Geld

Mensen die mij kennen, weten dat ik open en transparant over alles ben. Ik geef daarom ook aan iedereen die daarom vraagt aan wat ik per uur vraag en krijg. Ik vind dat we daar best transparant over kunnen zijn. Collega’s op de financiële administratie hebben bovendien toch inzicht in je facturen dus dan kun je maar net zo goed open hierover zijn.

Mensen blijven echter wel mensen. Je kunt er dus vanuit gaan dat wanneer men weet wat je verdient, hier wel eens een opmerking over gemaakt kan worden. Daar moet je tegen kunnen, vind ik.

Je kunt ze als antwoord dan ook vertellen dat je in tegenstelling tot je loondienstverband nu voor je eigen pensioen en arbeidsongeschiktheidsverzekering moet zorgen. En dat het bedrag dat je nu krijgt voor je werk ook de periodes moet compenseren waarin je geen werkt hebt. Dat nuanceert het verhaal een beetje.

Toch houdt dat niet in dat wanneer je een heel jaar opdrachten hebt, je mag klagen. Want eerlijk is eerlijk, het kan een mooie beloning zijn voor het risico dat je hebt genomen door de stap naar het interimmer-wezen te maken. Maar laat je er vooral niet door gaan leiden!

Toegevoegde waarde

De hoofdreden (die ook te lezen is op de hoofdpagina van de site) voor mijn stap naar interimmer is om met mijn kennis en kunde waarde toe te kunnen voegen aan de bedrijven waar ik kom. Dit klinkt natuurlijk erg vaag en subjectief. En dat is het ook. Ieder bedrijf en iedere collega geeft hier namelijk een eigen invulling aan.

Maar waar ik mijn voldoening uit haal en waardoor ik denk dat ik van toevoegde waarde ben geweest, zijn de uitingen van dankbaarheid voor je werk; dat men het fijn vond om met je samen te werken; dat ze van je hebben geleerd en dat je het werk van je collega’s makkelijker hebt gemaakt door processen efficiënter te maken.

Het grootste compliment dat ik heb gekregen, is dat men graag zou zien dat ik loondienst werd genomen.

Uiteraard zijn er ook dingen die niet goed zijn gegaan of waar men klachten over heeft. Maar daar krijg je waarschijnlijk pas de schuld van als je weer weg bent. ‘Blame it on the interim guy’.

Negatieve kanten van het interimmer-schap

Voor mij is het 1e jaar goed uitgepakt en heb ik weinig negatieve zaken mee mogen maken. Toch zijn er zaken waar je rekening mee moet houden:

  1. Het zal niet altijd lukken om direct een volgende opdracht te vinden.

In mijn eerste maand had ik drie afzeggingen van opdrachten waar ik al meerdere gesprekken had gehad. Dat was teleurstellend. Dit zal ongetwijfeld vaker voor gaan komen.

  1. Je zult niet met iedereen overweg kunnen.

Je bent en blijft een interimmer. Hierdoor ben je nooit een volwaardige collega van de mensen die in loondienst zijn. Mensen weten dat je na een korte periode weer weg gaat en zullen zich minder aan je hechten of in je interesseren. Zeker in bedrijven waar veel met interimmers wordt gewerkt, zal de afstand tussen deze mensen wat groter zijn.

  1. Achter ieder bedrijfsproces zit een gedachte

Mensen werken soms op een bepaalde manier ‘omdat ze dat al jaren doen’. Maar dat houdt niet in dat er geen gedachte achter die manier van werken zit. Houdt hier rekening mee wanneer je iets aan die processen wilt doen. Kernwoord hierin (zoals bij alles): communiceer! Probeer te achterhalen waarom men het zo heeft bedacht en probeer op inhoud de mensen die in dat proces werken, mee te krijgen. Zij zijn immers degene die er later mee moeten gaan werken. Jij niet, jij bent dadelijk weer weg. Het aanpakken van zogenaamde ‘heilige huisjes’ kan veel weerstand opleveren. Probeer men te laten zien wat het hun oplevert.

  1. Probeer weg te blijven van interne politiek en stress

Dit klinkt makkelijker dan gedaan. Je weet echter dat je na een korte periode weer weg gaat. Deze mind-set kan er voor zorgen dat je minder vatbaar bent voor stress, werkdruk en interne politiek omdat je weet dat het eindig is.

Bedankt!

Het bovenstaand is maar een kleine greep uit mijn ervaringen het afgelopen jaar maar vat het wel goed samen. Ik wil bij deze nogmaals de mensen van IPP/PRS/Faber Halbertsma Groep bedanken voor de kansen die ik heb gekregen.

Mocht je nog vragen hebben over het interimmer-schap of wil je hierover eens praten, schroom niet om contact met me op te nemen. Ik kan ook altijd goede kantoren aanbevelen die je kunnen helpen om aan opdrachten te komen. Zie hiervoor een eerder blog.

– Teun

Top