
Ik ben opgegroeid in Uden en woon momenteel in Zeeland (gemeente Landerd). Één van de epicentrums van de COVID(Corona)-pandemie in Nederland.
Vrienden van me werken in Bernhoven die dagelijks de effecten van het virus hebben meegemaakt en tot op zekere hoogte, nog steeds meemaken. Ook in mijn (schoon)familie en kennissenkring heeft Corona een grote impact gehad.
Vitale beroepen
Net als velen met mij, heb ik extra waardering gekregen voor zorgprofessionals en de dagelijkse praktijk waar zij mee te maken hebben gekregen. Dat geldt overigens niet alleen voor zorgmedewerkers maar ook voor iedereen in de zogenaamde vitale beroepen. Het is ongelofelijk prijzenswaardig hoe zij met deze pandemie omgegaan zijn. Ook zeker binnen Novicare – waar ik momenteel werkzaam voor ben – worden dagelijks topprestaties geleverd.
Het heeft me echter ook doen beseffen hoe insignificant mijn eigen beroep en functie is. Daarmee wil ik het niet afdoen als minder belangrijk, maar wel in het juiste perspectief zetten. Zoals een regioleider van Novicare onlangs tegen me zei: ‘Ondersteunend, maar zeker niet minder cruciaal’.
Managementinformatie
En dat is natuurlijk ook zo. Want in bedrijven die geraakt worden door een crisis is misschien nog wel meer behoefte aan sturingsinformatie dan daarvoor.
Zo ook binnen mijn huidige opdracht bij Novicare dat dagelijks bezig is met het virus. Haar klanten zijn immers zorginstellingen die hard zijn getroffen door de uitbraak. En Novicare daardoor ook. Daarnaast mochten veel behandelaren (bijvoorbeeld de paramedici) niet meer naar binnen omdat hun werk minder cruciaal werd geacht. Andere behandelaren (bijvoorbeeld specialisten ouderengeneeskunde) maakten echter overuren. En het behandelen zelf is naar aanleiding van de RIVM-richtlijnen ook flink veranderd waar ook digitale toepassingen een vlucht hebben genomen.
Deze ontwikkelingen zorgden er voor dat het management sneller over sturingsinformatie wilde beschikken. Men wil sneller zien welke behandelaren er ‘op de bank zitten’ zodat ze alternatief ingezet konden worden, welke behandelaren overuren maken, welke klanten er hard getroffen zijn door Corona en welke extra inzet er waar is geweest in het kader van het virus.
De druk op finance om sneller met deze informatie te komen, werd daardoor niet kleiner. Zoals aangegeven: ondersteunen maar niet minder cruciaal omdat de dagelijkse werkzaamheden hier gigantisch van afhankelijk zijn. Omdat je weet waarvoor je het doet, is deze echte druk echter verwaarloosbaar.
In tijden van crisis kunnen financials dus wel degelijk van extra toegevoegde waarde zijn!
Communicatie
Één ding is uitermate belangrijk om in de gaten te houden als ondersteunende functionaris in een crisissituatie: wij hebben niet of minder goed in de gaten wat er zich in ‘de frontlinie’ afspeelt.
Dit houdt in dat wanneer je communiceert met collega’s die daar wel dagelijks mee bezig zijn, je erg zorgvuldig moet zijn. Of je nu belt, mailt of deze collega’s face-to-face spreekt (op 1,5m afstand), realiseer je dit en pas je verbale en non-verbale houding hierop aan. De woordkeuze in e-mails is uitermate belangrijk en kan bij iemand verkeerd over komen. Houdt daarom altijd in gedachte hoe een bericht geïnterpreteerd kán worden; ongeacht hoe je hem bedoeld hebt. De ontvanger bepaalt; niet de zender.
Thuiswerken
Corona heeft praktisch gezien wellicht de grootste veranderingen veroorzaakt in hoe ik mijn functie uitvoer.
Op 9 maart heb ik mijn laatste werkdag op kantoor gehad en heb onlangs (15 juni) na ruim 3 maanden pas weer voor het eerst een stap op kantoor binnengezet om kennis te maken met een nieuwe collega.
Toch heb ik het thuiswerken als erg prettig ervaren. Natuurlijk mis je de interactie met collega’s maar het is me echt niet tegengevallen.
- Je hebt geen reistijd. Waardoor ik ’s ochtends langer kan slapen, rustiger op kan starten of mijn kinderen naar school kan brengen. Daarnaast kun je effectief langer werken of ben je eerder klaar wanneer je je uren hebt gemaakt.
- Geen files meer. Erg fijn.
- In de periode dat de kids nog niet naar school mochten, heb ik erg veel tijd met ze door kunnen brengen. Dit was erg waardevol en heeft de band met ze versterkt.
- Minder stress door een minder hectische omgeving. De drempel om je iets te vragen is nu groter omdat er nu gebeld of gemaild moet worden.
- Microsoft Teams (of een vergelijkbaar medium) is een uitermate mooi medium gebleken om te communiceren.
- Goede koffie. Niet dat de koffie op kantoor verkeerd is, maar nu heb ik mijn eigen bestelde Nespresso.
Toch zijn er ook wel nadelen te verzinnen:
- Ik heb arbo-technisch een minder fijne werkplek aan de keukentafel dan op kantoor.
- Op kantoor heb ik twee schermen tot mijn beschikking. Dat werkt toch wel een stuk fijner dan met alleen een laptop.
- Als mijn vrouw ook thuiswerkt en veelt belt, of wanneer de kinderen thuis zijn, kun je toch net iets minder rustig werken.
- Ik neem minder pauzes. Het is erg verleidelijk om ook in je pauze door te werken en mijn dagelijkse tosti te verorberen tijdens het werken.
Bij het nieuwe huis dat we aan het bouwen zijn, komt een apart kantoor waardoor deze nadelen verleden tijd zullen zijn.
Bij nieuwe opdrachten zal ik daarom zeker inbrengen dat ik het fijn zou vinden wanneer ik 1 of 2 dagen vanuit huis zou kunnen werken. Ik denk dat dat in de huidige tijd prima zou moeten kunnen en ook voor de werkgever veel voordelen op kan leveren!
EBITDAC
Als laatste wil ik het hier hebben over dit nieuwe begrip.
Dit staat voor Earnings Before Interest Taxes, Depreciation, Amortisation en COVID-19. Het gaat kort samengevat over de impact van COVID-19/Corona op het financiële bedrijfsresultaat van een bedrijf en over hoe dat getal eruit had gezien wanneer het virus er niet was geweest.
Persoonlijk heb ik niet zoveel met dit nieuwe begrip omdat het niet veel toevoegt. Ja het geeft informatie over ‘wat als’ maar de realiteit is dat het virus er nu eenmaal is en we er nog wel een tijd de effecten van zullen voelen.
Ik heb echter des te meer met de impact van het virus op ondernemers. Vrienden van me hebben hun restaurant dicht moeten gooien en administratieklanten van me werden tevens hard geraakt. Zij zouden zijn omgevallen wanneer de overheid ze niet tegemoet was gekomen.
We moeten daarom vooral niet vergeten wat voor financiële impact het Corona-virus en deze crisis hebben en nog zullen hebben. Uiteraard naast al het menselijk leed.
Ik ben daarom blij om te zien dat er zoveel mensen lokale ondernemers steunen en er mooie, creatieve initiatieven zijn ontstaan om deze ondernemers te helpen. Blijf dit vooral ook de komende tijd doen! We zijn er nog lang niet.
#supportyourlocals
- Teun